Intergamma

Naam: Intergamma B.V.

CEO: Harm-Jan Stoter

Oprichting: 11 mei 1978

Hoofdkantoor: Storkstraat 2, 3833 LB Leusden

Omzet (2015): 1,7 miljard euro

Ebitda (2015): 141 miljoen euro

Dochterondernemingen: Gamma, Karwei

 

OVER INTERGAMMA

Intergamma werd opgericht op 11 mei 1978, in Breda. Hier werd de allereerste winkel van Gamma geopend. Inmiddels zijn er 373 filialen geopend die onder Intergamma vallen. Deze filialen zijn van de dochterondernemingen Gamma en Karwei. De filialen staan niet alleen in Nederland maar ook een aantal in België. Gamma heeft daarvan 245 winkels en Karwei 128 winkels. Hiervan staan er 164 winkels van Gamma in Nederland en 81 in België. Alle vestigingen van Karwei staan wel in Nederland, ondanks dit heeft Karwei wel haar kantoor staan in Antwerpen (België). Het hoofdkantoor van Intergamma staat dan weer in Leusden (Nederland).

GAMMA

Gamma verkoopt doe-het-zelf en tuinartikelen en is een dochteronderneming van Intergamma. Op 11 mei 1978 werd niet alleen Intergamma opgericht, maar opende Gamma ook haar eerste winkel. Gamma bestaat grotendeels uit verschillende franchise ondernemingen. Een franchise is een methode van ondernemen waarbij de ondernemer een contract afsluit met de eigenaar van een bekende handelsnaam. Op deze manier van ondernemen mag de ondernemer tegen betaling deze handelsnaam gebruiken. De concurrentie in deze branche kan erg groot zijn. Zo wordt er vaak geprobeerd om de concurrent te dwarsbomen. Dit wordt gedaan door middel van het indienen van bezwaarschriften zodra er een nieuwe vestiging wordt geopend van een concurrent.

De reclames van Gamma zijn zeer succesvol. Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van Freek Willem, het typetje die gespeeld wordt door John Buijsman. Ook Martin van Waardenberg is bekend geworden door de Gamma-reclames. De bekende leus van Gamma luidt: ‘Dat zeg ik, Gamma.’ Sinds 2013 is Gamma bezig om zijn artikelen online te verkopen. Ze zijn hard op weg om een omnichannel te creëren

KARWEI

Net als Gamma is Karwei een doe-het-zelf bouwmarkt en vallen ze samen onder het moederbedrijf Intergamma. Karwei heeft 135 filialen en deze staan verspreid door heel Nederland. De eerste winkel van Karwei werd geopend op 14 mei 1975 in Utrecht. Karwei hanteert ook dezelfde franchise formule en alle eigenaren met een franchise hebben een contract met hoofdkantoor.