Naam: La Place B.V.
CEO: Bart van den Nieuwenhof
Oprichter: Paul Bringmann
Hoofdkantoor: Inundatiedok, 343439, JJNieuwegein
Opgericht: 1987
Omzet (2016): 100 miljoen euro
Aantal werknemers: 1500
Actief in: Nederland, Bali, Amerika, Duitsland
OVER LA PLACE
De eerste La Place opende in de V&D in Utrecht op 17 september 1987. Aanvankelijk begon het bedrijf met het verkopen van Franse broodjes. Dit veranderde al vrij snel naar focaccia’s wegens concurrentie. Ze verkochten ook vers geperste jus d’orange. Echter, geloofde men niet dat dit vers was. Om deze reden besloot La Place het eten te maken in het zicht van de klanten. Dit doen zij vandaag de dag nog steeds.
La Place ging pas in de 21e eeuw internationaal. In 2007 opende La Place zijn eerste bedrijf in Antwerpen. In 2010 werd er nog een filiaal geopend, ditmaal in Kortrijk België. Inmiddels zijn beide filialen zijn inmiddels gesloten en dus zijn er geen La Place filialen meer in België. In 2013 besloten ze hun internationale markt nogmaals te vergroten. Zo werden er 2 filialen geopend in Duitsland. Een jaar later opende er een La Place in Bali en een in New York.
V&D
De groei van La Place ging in het buitenland goed. In Nederland zelf ging het een stuk minder. Op 31 december 2015 werd La Place samen met het moederbedrijf failliet verklaard. Dit kwam niet zo zeer door La Place, maar meer door de V&D. Kenners geven aan dat V&D niet de juiste formules toepaste. Toch werd er in La Place nog wel potentie gezien. Het bedrijf werd overgenomen door supermarktketen Jumbo voor 48 miljoen euro. Dit is een verstandige zet geweest, want ze haalde een winstomzet van maar liefst 11%.
FORMULES
Het bedrijf heeft open keukens om de klant mee te laten kijken in de bereiding van hun eten. Er wordt elke dag gewerkt met verse producten die voornamelijk biologisch zijn. Ze streven dan ook naar duurzaamheid. Zo waren ze de eerste met het ‘beter leven’ keurmerk. Een voorbeeld hiervan is het hergebruiken van de koffieprut voor de teelt van oesterzwammen. La Place kiest er bewust voor om zich te vestigen op drukkere locaties. Voorheen was de V&D daar een perfect voorbeeld voor. Tevens zijn ze een bedrijf wat selfservice kent. Dit betekent dat de klant zelf door het buffet heen moet lopen voor zijn eten.