Ron Neele

Ron Neele is geboren op 23 april 1956 in Rotterdam en is nu gepensioneerd en investeert enkel nog in bepaalde projecten. Voor dat Ron is gaan werken heeft hij zijn atheneum diploma behaald én zijn doctoraal in Rechten. Voor zijn pensioen heeft hij bij verschillende organisaties en bedrijven gewerkt, waarvan Neele-Vat Logistics wellicht het meeste bekende is. Sinds 1979 is hij getrouwd en hij en zijn vrouw hebben samen twee kinderen.

Jeugd Ron Neele

Het begon voor Ron Neele allemaal op de middelbare school ‘Van Oldenbarneveldt’. Hier heeft hij in 1975 zijn diploma voor het atheneum behaald. Na het behalen van zijn diploma is Ron Neele rechten gaan studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij heeft voor deze studie zijn doctoraal behaald in 1979. Ron is in dit jaar tevens ook getrouwd met zijn vrouw.

Carrière

Met een rechtenstudie op zak is Ron Neele het werkveld in gegaan. In eerste instantie werd hij docent vennootschapsrecht te Universiteit Utrecht, maar besloot in 1980 dat het bedrijfsleven beter bij hem paste. Hij ging in 1980 werken bij Cincinnati Milacron Vlaardingen waar hij bedrijfsjurist en Hoofd HRM werd. Ron heeft hier met veel plezier gewerkt, maar is in 1987 gaan werken voor zijn vader bij Neele Logistics.

Neele Logistics

In 1987 werd Ron Neele aangesteld als directeur en grootaandeelhouder van Neele Logistics en hier heeft de bedrijfsvoering aangestuurd tot 2014. In dit jaar fuseerden Neele Logistics samen met haar grootste concurrent, Vat Logistics, tot één logistieke dienstverlener: Neele-Vat Logistics. Van dit nieuwe bedrijf werd Ron CEO en aandeelhouder. Hij was tot en met 2016 actief bij Neele-Vat Logistics. In 2016 heeft hij zijn functie als CEO naast zich neergelegd en Ron is sindsdien met pensioen.

Maatschappelijke functies

Naast alle ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn carrière heeft Ron Neele ook veel maatschappelijke functies als vrijwilliger bekleed. Zo was hij vicevoorzitter bij Fenex, voorzitter van de Raad voor de Zeehavenlogistiek en voorzitter van SBHG, wat staat voor Samenwerkende Bedrijven Hoogvliet Gadering). Naast zijn rollen als voorzitter is hij verder ook bestuurslid geweest bij RPPC (Rotterdam Port Promotion Council), lid Strategie Commissie TLN (Transport en Logistiek Nederland) en Lid Adviesraad Portbase.

Zelf zegt Ron Neele dat focus houden en niet opgeven noodzakelijk zijn om te kunnen bereiken wat je wil bereiken. Het is belangrijk om open en eerlijk zaken te doen en altijd vooruit te kijken. Veranderingen moeten worden gezien als kansen en deze moet je voorblijven en omarmen. Nieuwe ontwikkelingen moeten niet als een last worden gezien.

Overwinningen, tegenslagen en prijzen

Voor Ron Neele gelden het maatschappelijk ondernemen en de gestage groei van Neele Logistics als een twee van zijn grootste overwinningen. Het bedrijf heeft namelijk 30 jaar achter elkaar, jaar op jaar, meer winst kunnen genereren onder het beleid van Ron. Uiteraard heeft ook Ron tegenslagen in zijn leven moeten verwerken. Zo is hij begonnen met schrijven van zijn proefschrift ‘Internationaal Vennootschap’, maar hier was toentertijd te onrustig voor en hierdoor heeft hij dit op zijn 23e niet afgemaakt. Ron heeft verder tweede prijs gewonnen voor Ondernemer van het Jaar Rotterdam (2013) en hij won de Caland Penning (Port of Rotterdam, 2015).